Президентът Румен Радев обяви край на едноличната премиерска власт в началото

...
Президентът Румен Радев обяви край на едноличната премиерска власт в началото
Коментари Харесай

Петков: Загърбваме лявото и дясното заради огромните проблеми

Президентът Румен Радев разгласи завършек на едноличната премиерска власт при започване на консултациите за сформиране на ново държавно управление. Лидерът на първата политическа мощ Кирил Петков счита, че вече е безусловно необходимо да има постоянно държавно управление, защото има проблеми, които могат да се решат единствено от кабинет с цялостен четиригодишен мандат и с работещ парламент.

Край на едноличната премиерска власт

" Двете служебни държавни управления, които назначих по силата на българската Конституция, стабилизираха страната. Те демонстрираха ясно, че може да има единодушие на хора с разнообразни политически възгледи, сътвориха добра основа за резултатно ръководство, ориентирано към проблемите на хората. Вие доста добре знаете това и знаете, че едно дейно ръководство под формата на коалиция може да съществува, единствено в случай че има взаимно почитание сред сътрудниците. Времето на едноличната премиерска власт приключи и вярата то да бъде възобновено беше изрично отхвърлена от българските жители по време на изборите ", разяснява Румен Радев.

Той акцентира, че президентската институция е отворена за разговор и за съдействие с бъдещо ръководство в границите на своите пълномощия и пълномощия. 

Работа до среднощ

Кандидатът за министър председател на " Продължаваме промяната " Кирил Петков подчертава, че на България ѝ е към този момент безусловно необходимо да има постоянно държавно управление, което да пази напълно българския интерес, да взема решение незабавните и неотложните проблеми, които могат да се решат единствено от едно правителство с цялостен мандат и с работещ парламент.

" В най-близко време се надяваме да представим план за кабинет, който да бъде основан на коалиция от четири партии и обединения. Това, което се случи в последните дни, беше за пръв път направено - излъчвахме директно онлайн всичките договаряния сред четирите партии и очертахме 18 работни групи, всяка от които очерта сред 5 и 10 страници от ограничения, които би трябвало да се вземат незабавно и в бърз порядък. На базата на тази полемика, успяхме създадем съдружен документ, който бе приключен в полунощ и беше изпратен до всички наши съдружни бъдещи сътрудници ", разяснява Кирил Петков. 

Той заяви, че в изпълнителната власт е избран принципа на пропорция - всяка от партиите в тази коалиция да бъде покрай техните гласове, показана в тази коалиция.

По думите му диалозите са минали до този миг в безусловно градивен звук и на равнище лидерски диалози, които се водят непрестанно, и на равнище експертност. Във връзка с политиките на доста от тези групи е имало над 90% общи политики.

" Всички осъзнахме, че без значение дали човек има лява, дясна идеология или е в самия център, както сме ние, проблемите са толкоз огромни и наболели, че действително тази ориентировка би била значима в един следващ миг. Защото без значение дали си ляв, център или десен, България има потребност от автомагистрали, има потребност от безвредни язовири, има потребност от положителни приходи, има потребност да си върне българите от чужбина ", заключи Кирил Петков.

Промени в структурата на кабинета

Пред репортерите на " Дондуков 2 " кандидат-премиерът заяви, че очаква да има четирима вицепремиери и две нови министерства. Най-вероятно вицепремиерите ще са Асен Василев (финанси, ПП), Борислав Сандов (климат, ДБ), Корнелия Нинова (държавни предприятия, БСП) и Калина Константинова (административна промяна, ПП).

Новите министерства ще са за напредък и нововъведения, евентуално управлявано от Даниел Лорер (ПП). Както и на държавните предприятия, отпред с Корнелия Нинова. 

" Реално Министерството на стопанската система плюс едно-две други държавни предприятия ще бъде разграничено на две, тъй че да има едно министерство, което ще бъде на нововъведенията и растежа. Другото ще бъде на държавните предприятия, тъй като знаем, че тези две функционалности, макар че до момента са били обединявани в едно министерство, действително имат напълно разнообразни функционалности в модела на икономическо развиване ", изясни Кирил Петков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР